Recept: Guacamole – avokádová pomazánka

Recept: Zoats – cuketová ovesná kaše
29.5.2018
Recept: Batátová bábovka s perníkem a skořicí
3.6.2018
 
Konečně jste v obchodě ulovili zralé avokádo, onu všemi tak opěvovanou super potravinu, ale nevíte, co s ní? Tak to je velikánská chyba, protože má velice široké využití jak ve slané, tak sladké kuchyni, na pečení i v tepelně nezpracované formě. Tato super potravina jistě obohatí Váš jídelníček hned v několika směrech, protože je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, je plná vlákniny, zdravých tuků, pomáhá regulovat chuť k jídlu, a naopak má nízký obsah cukru.
Jedním z nejzákladnějších a nejjednodušších způsobů, jak ho připravit je klasické mexické guacamole. Není to žádná věda, rozmačkat zralé avokádo vidličkou, dochutit kořením a již si v klidu vychutnávat tu krémovou texturu buď s pečivem, zeleninou, nachos nebo čímkoli jiným, na co máte právě chuť.
Proto zde máte jeden ze způsobů přípravy tohoto lahodného dipu:

Budeme potřebovat

1 zralé avokádo
1 stroužek česneku
Hrst něčeho zeleného (nejlépe koriandr, ale já měla po ruce pouze hladkolistou petržel)
Sůl, pepř
Šťáva z ½ limetky dle chuti

Postup

Avokádo si rozpůlíme nožem, vyndáme opatrně pecku a vidličkou rozmačkáme na kaši. Přimícháme vylisovaný česnek, šťávu z limetky, najemno nakrájený koriandr/ petržel/ jinou zeleň a dochutíme solí s pepřem. Vychutnáváme si buď na pečivu, se zeleninou, s kukuřičnými nachos nebo jen tak lžičkou když na něj máme zrovna chuť. :-)
 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *